در حالی که بیشتر شرکتهای سازنده گوشیهای تاشو، بر مدلهای بزرگ مثل هواوی میت XS و شیائومی می میکس فولد تمرکز دارند اما کمتر شرکتی به دنبال مدلهای جمع و جور و کاربردیتر از جمله گلکسی زی فلیپ ۳ رفته و در واقع این گوشی تاشو جدید سامسونگ فقط، گوشی نه چندان جدید موتورولا Razr 5G را به عنوان رقیب خود میبیند. اگر همین حالا به دنبال انتخاب یک گوشی تاشو کوچک باشید، گلکسی زی فلیپ ۳ قطعا یکی از بهترین انتخابها است. با دیجیاتو همراه باشید تا این گوشی جمع و جور و خاص را بررسی کنیم.
یکی از مهمترین تفاوتهای گلکسی زی فلیپ ۳ یا به قول بعضیها گلکسی زد فلیپ ۳ برای کاربران، کاهش قیمت آن است. این گوشی تاشو سامسونگ حالا با قیمت پایه ۹۹۹ دلاری در رده گوشیهای پرچمدار رده بالای سری گلکسی اس سامسونگ و سری آیفون ۱۲ به حساب میآید؛ در حالی که گلکسی زد فلیپ نسل قبل با قیمت پایه نزدیک به ۱۴۰۰ دلار برای مدل ۴G و ۱۴۵۰ دلار برای مدل ۵G به فروش میرسید. علاوه بر این بر خلاف نسل قبلی، گلکسی زد فلیپ ۳، در برابر نفوذ آب مقاومت میکند و فریم محکمتری دارد. نمایشگر خارجی هم نسبت به قبل بزرگتر شده و حالا به نظر میرسد کار کردن با آن راحتتر از قبل باشد. در کنار تمام این ویژگیها نمایشگر اصلی هم پیشرفت مهمی شامل حالش شده و از نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز پشتیبانی میکند.
گلکسی زد فلیپ ۳ از نظر کارایی یک پرچمدار به حساب میآید. این گوشی به چیپست قدرتمند اسنپدراگون ۸۸۸ مجهز شده و سامسونگ قصد عرضه آن با چیپهای اگزینوس را ندارد. ۱۲۸ یا ۲۵۶ گیگابایت حافظه داخلی و ۸ گیگابایت رم هم ترکیب سختفزاری قوی گوشی را تکمیل میکند.
سامسونگ همچنین همزمان با این گوشی، گلکسی زد فولد ۳ را هم معرفی کرده که اگرچه به اندازه زد فلیپ ۳ پرتابل و خوش دست نیست اما در عوض نمایشگر تاشو بزرگتر ۷.۶ اینچی دارد و از قلم اسپن مخصوص به خود پشتیبانی میکند.
مشخصات فنی گلکسی زد فلیپ ۳
- نمایشگر ۶.۷ اینچی از نوع Foldable Dynamic AMOLED 2X با رزولوشن ۱۰۸۰ در ۲۶۴۰ پیکسل (تراکم ۴۲۶ پیکسل در اینچ) با پشتیبانی از نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز و +HDR10
- نمایشگر بیرونی ۱.۹ اینچی سوپر امولد با رزولوشن ۲۶۰ در ۵۱۲ پیکسل
- چیپست اسنپدراگون ۵G 888
- ترکیب رم و حافظه داخلی ۸/۱۲۸ (مدل مورد بررسی) و ۸/۲۵۶ گیگابایت
- گواهینامه IPX8 برای مقاومت در برابر نفوذ آب تا عمق ۱.۵ متری به مدت ۳۰ دقیقه
- ظرفیت باتری ۳۳۰۰ میلیآمپر ساعت با پشتیبانی از شارژ سریع ۱۵ وات، شارژ بیسیم ۱۰ وات و شارژ بیسیم معکوس ۴.۵ وات
- جنس بدنه ترکیبی از آلومینیوم و شیشه
- وزن ۱۸۳ گرم
- ابعاد ۱۶۶ در ۷۲.۲ میلیمتر و با ضخامت ۶.۹ میلیمتر در حالت باز و ۸۶.۴ در ۷۲.۲ و با ضخامت بین ۱۵.۹ تا ۱۷.۱ میلیمتر در حالت بسته
- اندروید ۱۱ با پوسته One UI 3.1.1
- پشتیبانی از شبکه ۵G
- رنگهای مشکی، سبز، بنفش (مدل مورد بررسی)، کرم، سفید، صورتی و خاکستری
- قیمت پایه ۱۰۰۰ دلار
طراحی
از نظر طراحی، گلکسی زد فلیپ ۳ تفاوت چندانی با نسل قبل ندارد و مهمترین پیشرفت آن بزرگتر شدن نمایشگر پشتی و ظاهر متفاوت بخش دوربینهای پشتی است. زد فلیپ ۳ اما همچنان از خاصترین پرچمداران بازار است و این موضوع را از همان اولی که آن را در دست میگیرید متوجه میشوید. اگر بخواهم مقایسهای با دیگر پرچمداران با قیمت مشابه داشته باشم باید بگویم گلکسی زی فلیپ ۳ در حالت باز شده، در مقایسه با رقبایی از جمله آیفون ۱۲ پرو مکس و گلکسی اس ۲۱ پلاس کمی ضخامت کمتر و وزن پایینتری دارد اما در عوض فقط به دو دوربین پشتی مجهز شده و در بخش دوربین حداقل روی کاغذ سادهتر از دو گوشی دیگر به نظر میرسد.
طراحی گوشی به گونهای است که باز کردن آن با یک دست شاید غیر ممکن نباشد اما چندان هم ساده نیست و معمولا ترجیح میدهید با دو دست بازش کنید. اما در عوض میزان سفتی باز شدن به حدی کافی است که گوشی به خوبی در هر زاویهای قرار میگیرد. البته کاربردهای حالت نیمه باز گوشی چندان زیاد نیست و در حال حاضر اپلیکیشنهایی کمی برای حالت «Flex Mode» بهینه شدهاند. در این باره کمی بعدتر در بخش تجربه کاربری صحبت خواهم کرد.
زمانی که گوشی را میبندید کمی فاصله بین دو بخش دیده میشود. این فاصله در بخش لولا بیشتر است و البته تعجبی هم ندارد؛ چون برای جلوگیری از خمش بیش از حد نمایشگر و آسیب رساندن به آن در نظر گرفته شده است. سامسونگ همچنین نیمه پایینی گوشی را کمی سنگینتر طراحی کرده تا زد فلیپ ۳ در حالت نیمه باز، متعادل روی سطح بنشیند. قابهای پشتی گوشی با شیشه گوریلا گلکس ویکتس پوشانده شدهاند. به گفته شرکت کورنینگ، تولید کننده شیشههای گوریلا گلس، ویکتس در مقایسه با گوریلا گلس ۶ تا دو برابر مقاومت بیشتری در برابر خش افتادن دارد. استفاده چند روزه من هم نشان داد به خوبی در این استفاده روزمره مقاومت میکند. نمایشگر داخلی اما با لایهای به نام «گلاستیک» پوشانده شده و قطعا مقاومت بسیار کمتری نسبت به گوریلا گلس ویکتس دارد. البته احتمالا نیازی نیست چندان نگران این موضوع باشید؛ چون از آنجاییکه با یک گوشی تاشو طرف هستیم، نمایشگر از بسیاری از صدمات از جمله کلید داخل کیف یا هر جسم سخت دیگر در امان است. اما در تجربه استفاده من در همین مدت نه چندان طولانی شاهد خط افتادن هر چند اندک نمایشگر بودم.
در هیچ کدام از دو قاب پشتی نشانی از سامسونگ دیده نمیشود اما لوگوی سامسونگ در لولای گوشی به چشم میخورد. در پشت یکی از قابها یعنی به طور دقیقتر قاب بالایی، یک بخش مشکی رنگ در نظر گرفته شده که میزبان نمایشگر خارجی ۱.۹ اینچی و دوربین ۲ گانه است. اما یکی از مشکلات گوشی لیز بودن بیش از حد آن روی سطوح صاف است. فرقی نمیکند که گوشی را در حالت باز روی میز گذاشته باشید یا در حالت بسته؛ چون در هر صورت گوشی با کوچکترین تلنگر روی سطح میلغزد. البته زمانی که گوشی را در قاب محافظ جداگانه قرار دهید این مشکل تقریبا حل میشود. اطراف هر دو بخش گوشی را قابی آلومینیومی پوشانده که به گفته سامسونگ محکمترین آلیاژ آلومینیومی است که این شرکت تاکنون تولید کرده است. این فریمها همچنین در میانه گوشی در حد چند میلیمتر به قاب پشتی ادامه پیدا میکنند. از معدود مواردی که طراحی زد فلیپ ۳ را تحت تاثیر منفی قرار داده به ۱۲ نوار باریک کمرنگ در اطراف فریم مربوط است که آنتنهای گوشی را در خود جای دادهاند. شاید اگر سامسونگ به نحوی این نوارها را بیش از این با فریم همرنگ میکرد، این موضوع کمتر توی ذوق میزد. احتمالا این موضوع در مدل مشکی یا خاکستری رنگ کمتر به چشم میآید.
در حالتی که گوشی باز شده، در فریم سمت چپ تنها درگاه سیمکارت به چشم میخورد. فریم سمت راست میزبان کلیدهای ولوم و کلید ترکیبی پاور و حسگر اثر انگشت در پایین آنهاست. مکان کلیدهای ولوم آنقدر بالا است که در حالت باز بودن گوشی حتی اگر دستان بزرگی داشته باشید هم به سختی میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. حسگر اثر انگشت هم با اینکه کمی به میانه گوشی نزدیکتر است ولی اگر حدود یک سانتیمتر پایینتر بود، هنگام باز بودن گوشی دسترسی راحتتری داشت. البته سامسونگ گزینههای چندانی برای قرار دادن این کلیدها نداشته؛ چرا که نوارهای آنتن و نیز مکانیزم تاشو، فضای کمی برای قرار دادن کلیدها را باقی گذاشته است. در مورد حسگر اثر انگشت باید بگویم که دقت بسیار بالا و عملکرد بسیار سریعی دارد.
در فریم بالایی تنها یک حفره میکروفن قرار گرفته و در فریم پایینی حفرههای میکروفن و اسپیکر و پورت USB-C دیده میشود. البته باید اشاره کنم که گلکسی زد فلیپ ۳ اسپیکر استریو دارد و اسپیکر دیگر، در لبه بالایی نمایشگر تعبیه شده است. این اسپیکر همچنین نقش اسپیکر مکالمه را هم بازی میکند.
زمانی که گوشی را باز میکنید. کشیدگی بیش از حد معمول نمایشگر جلب توجه میکند. نسبت ۲۲ به ۹ و ابعاد ۶.۷ اینچی نمایشگر موجب شده در حالتی که با یک دست با گلکسی زد فلیپ کار میکنید، انگشتتان به سختی به گوشههای بالای نمایشگر برسد. علاوه بر این هنگامی که گوشی را به شکل افقی در دست میگیرید و بازی میکنید نمایشگر بیش از حد معمول کشیده به نظر میرسد و در بازیها کمی طول میکشد تا به این موضوع عادت کنید. با این حال از آنجایی که نیمه پایینی گوشی کمی سنگینتر طراحی شده، زد فلیپ ۳ به خوبی در دست مینشیند و حس افتادن به دلیل عدم تعادل گوشی یا سنگینی را القا نمیکند. ولی از طرف دیگر شیشه بیش از حد لیز قابهای پشتی موجب میشود گوشی در دست کمی لیز احساس شود.
هنگامی که گوش را باز میکنید با نمایشگری بزرگ و با حاشیههای مساوی از هر ۴ طرف روبرو میشوید. در بالای نمایشگر حفره دوربین سلفی به چشم میخورد و خوشبختانه سامسونگ در زد فلیپ ۳، بر خلاف زد فولد ۳ از دوربین زیر نمایشگر استفاده نکرده است. مشکل دوربین سلفی زیر نمایشگر گلکسی زد فولد ۳ این است که هم کیفیت چندان بالایی ندارد و هم تقریبا همیشه متوجه حضورش در زیر نمایشگر میشوید در حالی که در گلکسی زد فلیپ ۳ چنین مشکلی وجود ندارد. کمی بالاتر از دوربین، سه حفره کوچک دیده میشود که اسپیکر دوم را در خود جای دادهاند. در دو گوشه پایین فریم اطراف نمایشگر هم دو لاستیک کوچک تعبیه شدهاند که کارشان جلوگیری از محکم بسته شدن و ضربه خوردن فریم اطراف نمایشگر است.
سامسونگ در نسل قبلی یعنی گلکسی زد فلیپ، یک نمایشگر خارجی کوچک را در نظر گرفته بود که چندان کاربردی نبود اما حالا زی فلیپ ۳ نمایشگری ۴ برابر بزرگتر از قبل دارد و کارهای بیشتری نسبت به قبل میتوان با آن انجام داد. در این نمایشگر ۱.۹ اینچی میتوانید اعلانها را به طور سادهتری ببینید و با ویجتهایی که سامسونگ آنها را «کاور دیسپلی» میخواند موسیقی را کنترل کنید، وضعیت آب و هوا را ببینید، به سامسونگ هلث دسترسی داشته باشید یا تایمر، آلارم یا کارهای زمان بندی شده روزانه خود را مرور نمایید. در مورد قابلیتهای این نمایشگر، کمی بعدتر و در بخش رابط کاربری بیشتر توضیح میدهم.
نسبت نمایشگر اصلی ۶.۷ اینچی (۲۲ به ۹) در مقایسه با بسیاری از گوشیها این روزها کشیدهتر است. این نسبت نمایشگر در بیشتر اپلیکیشنها هیچ مشکلی ایجاد نمیکند اما در برخی از اپها یا بازیهایی که به شکل تمام صفحه اجرا میشوند گاه بخش کوچکی از اپ از کادر خارج میشود و سامسونگ هنوز راهکاری برای رفع این مشکل در نظر نگرفته است.
اما یکی از مشکلات نمایشگر که هنوز هم در گوشیهای تاشو به چشم میخورد، وجود تا خوردگی محسوس در وسط نمایشگر است و ظاهرا هنوز تکنولوژی نمایشگرهای تاشو، راه حلی برای رفع این مشکل ندارد. البته این موضوع، در بیشتر شرایط روی تجربه مشاهده نمایشگر، تاثیر منفی چندانی ندارد ولی تجربه لمس عمودی نمایشگر را تحت تاثیر قرار میدهد و حس لمس یکپارچه و روان را القا نمیکند. با این حال این موضوع احتمالا برای بسیاری از کاربران چندان هم مهم نیست و به آن عادت میکنند. ولی از طرف دیگر لمس نمایشگر گلکسی زد فلیپ ۳ در مقایسه با نسل قبل بسیار بهبود یافته و حالا بیشتر از قبل حسی مشابه لمس کردن شیشه را القا میکند.
در مجموع طراحی گلکسی زد فلیپ ۳ نسبت به نسل قبل پختهتر شده و البته هنوز هم جای بهبود دارد. ظاهر گوشی چه در حالت باز و چه در حالت بسته بسیار مینیمال و زیبا است و به خوبی تفاوتش با دیگر گوشیهای این روزها را فریاد میزند. همچنین با در دست گرفتن آن کاملا حس یک گوشی با کیفیت و خوش ساخت به کاربر منتقل میشود. از نکات منفی طراحی باید به تا خوردگی میان نمایشگر، مکان نامناسب کلیدها و حسگر اثر انگشت، نسبت نمایشگر بیش از حد کشیده، لیز بودن قابهای پشتی و نوارهای متعدد آنتن روی فریم اطراف اشاره کرد. شاید سامسونگ در نسلهای بعدی بتواند برخی از موارد را تنها با تغییراتی در ابعاد گوشی رفع کند.
مزایای گلکسی زی فلیپ ۳ شامل مقاومت در برابر نفوذ آب (استاندارد IPX8) برای اولین بار در یک گوشی تاشو (در کنار گلکسی زد فولد ۳)، فریم محکم و بهبود ابعاد نمایشگر بیرونی نسبت به نسل قبل است. البته سامسونگ تاکید کرده که این گوشی همچنان در مقابل نفوذ گرد و غبار مقاومت نمیکند و هنوز بعد از چندین نسل، گرد و غبار یکی از اصلیترین دشمنان گوشیهای تاشو به حساب میآید. وزن ۱۸۳ گرمی گوشی هم برای مدل تاشو بسیار مناسب است و گوشی روی دست متعادل احساس میشود.
نمایشگر
نمایشگر زد فلیپ ۳ نسبت به نسل قبل بهبودهایی را تجربه کرده است. یکی از مهمترین پیشرفتها پشتیبانی از نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز است که تجربه نرمتری در رابط کاربری و برخی از بازیهای با پشتیبانی از این نرخ را رقم میزند. از نظر کیفیت رنگ و نور هم این نمایشگر کمی بهتر از قبل به نظر میرسد. حداکثر روشنایی هم بسیار بالا است و حتی در زیر نور شدید هم مشکلی با خوانایی نمایشگر ندارید. اما از برخی جهات تفاوتهایی با نمایشگرهای امولد غیر تاشو به چشم میخورد. به عنوان مثال در زوایای باز، میزان روشنایی نمایشگر کمی کاهش مییابد و رنگها نیز کمی به هم میریزند. علاوه بر این زمانی که نمایشگر کمی تا میشود تفاوت روشنایی محسوسی بین بخشهای بالا، پایین و قسمت تاشو به چشم میخورد. با وجود این که رزولوشن و تراکم ۴۲۶ پیکسل در اینچ هم کاملا خوب و کافی است اما وضوح این نمایشگر پلاستیکی در مقایسه با امولدهایی که زیر شیشه قرار میگیرند کمتر است؛ البته این تفاوت تنها زمانی به چشم میآید که گلکسی زد فلیپ ۳ را در کنار یک گوشی پرچمدار با نمایشگر امولد شیشهای قرار دهید.
با این حال تمام این موضوعات در حدی نیست که تجربه استفاده از گوشی را تحت تاثیر منفی شدید قرار دهد اما نشان میدهد که نمایشگرهای تاشو همچنان برای ارائه کیفیتی مشابه دیگر نمایشگرهای امولد راهی نه چندان کوتاه را در پیش دارند. در تنظیمات نمایشگر همچنین گزینهای برای تنظیم نرخ رفرش نمایشگر بین دو حالت Adaptive برای تنظیم خودکار و استاندارد برای قفل کردن روی ۶۰ هرتز به چشم میخورد. در صورتی که گزینه Adaptive را انتخاب کنید، بسته به اینکه در کدام بخش رابط کاربری باشید، نرخ به طور خودکار بین ۶۰، ۹۶ و ۱۲۰ هرتز تنظیم میشود تا در زمانهایی که نیاز به نرخ بالاتر نیست، در مصرف باتری صرفهجویی شود.
برای تنظیم رنگها تنها دو گزینه کلی Vivid برای نمایش با اشباع بیشتر و Natural برای تنظیم رنگهای طبیعی به چشم میخورد و شاهد گزینههایی از جمله sRGB یا P3 و … نیستیم. تنها تنظیمات کمی پیشرفتهتر با انتخاب گزینه Vivid در دسترس هستند که تنظیم ساده وایت بالانس یا تنظیم بر اساس رنگهای قرمز و سبز و آبی را شامل میشوند. در مجموع در مورد کیفیت رنگ و زاویه دید نمایشگر باید گفت که با امولدهای تخت فاصله محسوسی دارد و در ردهای پایینتر از سایر پرچمداران هم قیمت قرار میگیرد.
نمایشگر دوم گوشی یا همان کاور دیسپلی، پنل سوپر امولد ۱.۹ اینچی دارد. کیفیت رنگهای کاور دیسپلی مشابه نمایشگرهای امولد ابتدایی چند سال پیش است که البته موضوع مهمی نیست؛ چون این نمایشگر بیشتر وظیفه نمایش اعلانها را به عهده دارد. در بیشتر شرایط، روشنایی نمایشگر کافی است ولی زیر نور شدید خوانایی به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. این نمایشگر همچنین تنها در یک جهت محتوا را نشان میدهد و زمانی که گوشی را ۱۸۰ درجه میچرخانید، محتوای نمایشگر هیچ گونه تغییری نمیکند. البته این موضوع هم اهمیت چندانی ندارد و به مرور زمان عادت میکنید که از کدام جهت با گوشی در حالت بسته کار کنید.
رابط کاربری
گلکس زد فلیپ ۳ با اندروید ۱۱ و پوسته One UI 3.1.1. به دست ما رسیده است. این پوسته تفاوت چندانی با پوسته ۳.۱ که برای گوشیهایی از جمله گلکسی اس ۲۱ (بررسی دیجیاتو) در نظر گرفته شده بود ندارد و تنها بهبودهایی اندک شامل حالش شده است. این نسخه رابط کاربری نیز مشابه نسخه ۳.۱ امکانات متعددی را برای شخصی سازی، انتخاب تمها و والپیپرها در اختیارتان میگذارد و در عین حال بسیار روان و بدون لگ اجرا میشود. البته بخشی از روان بودن رابط کاربری به نمایشگر ۱۲۰ هرتزی مرتبط است که تجربه بسیار لذت بخشی را در اختیار کاربر میگذارد.
مهمترین بخشهای خاص رابط کابری به طراحی ویژه برخی اپهای خاص برای سازگاری با نمایشگر تاشو و نیز قابلیتهای نمایشگر دوم اختصاص دارند. سامسونگ برخی از اپلیکیشنهای پر کاربرد از جمله یوتوب و نیز اپهای ویژه خود از جمله گالری، ماشین حساب و دوربین را برای عملکرد با نمایشگر تاشو بهینه کرده تا با قابلیت Flex Mode امکان کار کردن سادهتر با اپها فراهم شود. با اجرای هر یک از این اپلیکیشنها، نمایشگر به دو بخش تقسیم میشود و برخی از کنترلها در نیمه پایینی نمایشگر قرار میگیرند. این قابلیت به ویژه در زمانی به کار میآید که گوشی را روی میز قرار دادهاید و میخواهید فیلم ببینید، عکس بگیرید یا در گالری گشت و گذار کنید. به عنوان مثال در اپلیکشین گالری، در نیمه بالایی نمایشگر، عکسها و ویدیوها نمایش داده میشوند و از نیمه پایینی میتوانید به سادگی روی عکسها زوم کنید یا بین آنها جابجا شوید. البته متاسفانه تعداد اپهای سازگار با Flex Mode بسیار محدود است و سامسونگ باید تلاش بیشتری برای سازگار کردن اپهای محبوب با این ویژگی داشته باشد.
برای بیدار کردن کاور اسکرین کافیست یک بار آن را لمس کنید تا محتوایی از جمله میزان باتری، تاریخ و ساعت را نمایش دهد. ولی اگر بخواهید به ویجتها و اعلانها دسترسی داشته باشید باید نمایشگر را دوبار لمس کنید. سامسونگ به این دلیل دو بار لمس را برای آنلاک کردن کاور اسکرین در نظر گرفته که از لمس اشتباه آن جلوگیری شود. این نمایشگر اگرچه در مقایسه با نسل قبل ۴ برابر بزرگتر شده اما همچنان نسبت به نمایشگر ۲.۶ اینچی موتورولا Razr امکان استفاده از اپلیکیشنهای محدودتری را در اختیارتان قرار میدهد. با این حال تفاوت با نسل قبل کاملا محسوس است و حالا برای نمایش اعلانها تنها به یک خط محدود نیست. علاوه بر این میتواند نقش نمایشگری برای سلفی گرفتن با دوربینهای بیرونی گوشی را هم به عهده بگیرد. درباره این موضوع در بخش دوربین توضیح میدهم.
پس از این که کاور اسکرین را آنلاک کردید با سوایت به پایین میتوانید روشنایی این نمایشگر را تنظیم کنید یا گوشی را بی صدا نمایید. با سوایپ به سمت راست هم اعلانها در دسترس هستند که حالا به لطف نمایشگر بزرگتر نسبت به نسل قبل، بسیار راحتتر خوانده میشوند. برای دسترسی به ویجتها هم باید به سمت چپ سوایپ کنید. ویجتها مواردی از جمله Music برای کنترل پخش موسیقی، نمایش وضعیت آب و هوا، آلارم آتی، سامسونگ هلث، ضبط صدا و تایمر را شامل میشوند. اما مشکل بیشتر ویجتها این است که امکانات بسیار محدودی دارند و برای بسیاری از آنها از جمله تنظیم زمان دلخواه یک تایمر مجبور میشوید گوشی را باز کنید تا تنظیمات بیشتری را اعمال نمایید. در عمل تنها ویجتهای رکوردر، موزیک و نمایش وضعیت آب و هوا مفید هستند. در مجموع انتظار میرفت سامسونگ قابلیتهای بیشتری را برای کاور اسکرین در نظر بگیرد و برای تنظیمات و نمایش اطلاعات دقیقتر، کاربران را کمتر مجبور به باز کردن گوشی نماید.
سختافزار
گلکسی زد فلیپ به چیپست قدرتمند اسنپدراگون ۸۸۸ مجهز شده که یک پرچمدارد تمام عیار به حساب میآید. نسخه قبلی گلکسی زد فلیپ تنها با یک مدل حافظه داخلی ۲۵۶ گیگابایتی روانه بازار شده بود اما حالا زد فلیپ ۳ با دو ترکیب رم و حافظه داخلی ۸/۱۲۸ و ۸/۲۵۶ گیگابایتی به بازار آمده تا قیمت پایه آن بیش از قبل کاهش یابد. عملکرد گلکسی زد فلیپ ۳ در تمامی شرایط بدون لگ و هر گونه کندی است و به راحتی از پس اجرای اپلیکیشنها و بازیها بر میآید.
ترکیب هستههای پردازشی این چیپست شامل ۳ خوشه و مجموعا ۸ هسته هستند: یک هسته Kryo 680 Prime بر اساس طراحی کورتکس X1 با فرکانس ۲.۸۴ گیگاهرتز برای وظایف سنگین، ۳ هسته Kryo 680 Gold بر اساس طراحی کورتکس A78 با فرکانس ۲.۴۲ گیگاهرتز برای وظایف متوسط و در نهایت ۴ هسته Kryo 680 Silver بر اساس طراحی کورتکس A55 با فرکانس ۱.۸۰ گیگاهرتز برای وظایف سبکتر. پردازشهای گرافیکی را پردازشگر آدرنو ۶۶۰ به عهده دارد که در مقایسه با نسل قبل (آدرنو ۶۵۰) تا ۳۵ درصد بهتر عمل میکند. هستههای پردازشی اسنپدراگون ۸۸۸ هم در مقایسه با اسنپدراگون ۸۶۵ تا ۲۵ درصد کارایی بالاتری دارند و از نظر مصرف انرژی نیز بهینهتر عمل میکنند. اسنپدراگون ۸۸۸ همچنین با موتور هوش مصنوعی جدید هگزاگون ۷۸۰، پردازشگر تصویر جدید و مودم X60 با پشتیبانی از ۵G و LTE همراه شده است. این چیپست همچنین از وایفای ۶ پشتیبانی میکند.
برای سنجش کارایی چیپست به سراغ بنچمارکهای آنتوتو ۸ و ۹، گیکبنچ، پیسیمارک و تریدیمارک رفتم. در ادامه نتایج بنچمارکها را مشاهده میکنید:
همان طور که در بنچمارکها هم مشخص است گلکسی زد فلیپ ۳ با وجود این که امتیازی در حد یک پرچمدار دارد اما نسبت به شیائومی می ۱۱ (بررسی دیجیاتو) با چیپست مشابه عملکرد ضعیفتری از خود نشان میدهد. البته در بررسی شیائومی می ۱۱ هم گفته بودیم که ثبت امتیازهای بالا در این گوشی به قیمت داغ شدن شدید تمام شده و پرچمدار شیائومی در بیشتر کارهای سنگین از جمله بازیها و حتی گاه در وظایف سبک، به شدت داغ میشود. در حالی که سامسونگ، در گلکسی زد فلیپ ۳ و گلکسی زد فولد ۳ با کاهش قابل ملاحظه سرعت چیپست، به این مشکل غلبه کرده اما در عوض حداکثر قدرت گوشیهایش در برخی از شرایط محدود شدهاند.
در تستهای تک هستهای و چند هستهای گیکبنچ ۵ امتیاز زد فلیپ ۳ در حدود ۹ و ۵ درصد ضعیفتر از می ۱۱ است. در آنتوتو ۸ و ۹ میزان اختلاف به ۱۲ و ۱۰ درصد امتیاز کمتر میرسد. اما در پیسیمارک، گلکسی زد فلیپ ۳ به میزان ۸ درصد عملکرد بهتری ثبت کرده است. گلکسی زد فلیپ ۳ در برخی از تستهای تریدیمارک موفق به ثبت بیشترین امتیاز ممکن شده و البته در این بنچمارکها هم کارایی پایینتر حدودا ۵ تا ۱۸ درصدی در مقایسه با می ۱۱ثبت شده است.
از نظر من راهکار سامسونگ برای غلبه بر مشکل گرم شدن اسنپدراگون ۸۸۸، روش معقولتری نسبت به شیائومی می ۱۱ است، ولی انتظار داشتم اختلاف امتیازهای گلکسی زد فلیپ ۳ با گلکسی زد فولد ۳ و شیائومی می ۱۱ کمتر از این میزان باشد. برای تجربه بازی به سراغ بازیهایی با کیفیتهای مختلف رفتم و با بالاترین رزولوشن و نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز اجرا کردم.
- بازی کال آو دیوتی موبایل با بالاترین تنظیمات گرافیکی و بالاترین نرخ فریم بسیار روان اجرا شد و هیچ گونه افت فریمی را شاهد نبودم. این بازی روی برخی از گوشیهایی که از نرخ رفرش نمایشگر بالا پشتیبانی میکنند، با نرخ ۱۲۰ هرتز هم اجرا میشود اما در گلکسی زد فلیپ ۳ تنها به نرخ حداکثر ۶۰ هرتز محدود است.
- بازی دد تریگر ۲ با نرخ ۱۲۰ هرتز و بسیار روان اجرا میشود اما به دلیل ابعاد خاص نمایشگر، برخی از منوها در این بازی ناقص نمایش داده میشوند.
- آسفالت ۹ با نرخ ۱۲۰ هرتز اجرا میشود و با این که به نظر روان میرسد اما کاملا مشخص است که نرخ فریم در حدود ۶۰ هرتز یا کمتر است.
- پابجی موبایل با تنظیمات HD و نرخ فریم اکستریم روان و بدون کوچکترین لگ اجرا میشود و البته نرخ رفرش نمایشگر به ۶۰ فریم محدود است.
همچنین باید اشاره کنم که حین اجرای هیچیک از بازیها گوشی داغ نمیکند و تنها به میزان کمی گرم میشود که البته به هیچ وجه آزار دهنده نیست.
یکی از نکات مثبت گوشی کیفیت صدای بالای اسپیکرهای استریو است که اگرچه به پای گوشیهایی از جمله شیائومی می ۱۱ نمیرسد و حس فراگیری کمتری دارد اما در کل از نظر حجم صدا و کیفیت قابل قبول است. همچنین صدای دو اسپیکر تا حد زیادی بالانس است. یعنی بر خلاف بسیاری از گوشیهای با اسپیکر استریو، شاهد پخش فرکانسهای بالا از یک اسپیکر و پخش فرکانسهای پایین از اسپیکر دیگر نیستیم. با این حال مشابه بیشتر رقبا صدای بیس چندانی از اسپیکرها شنیده نمیشود.
در مجموع در مورد گلکسی زد فلیپ ۳ باید گفت که با این که از نظر کارایی در جایگاهی پایینتر از سایر گوشیهای با چیپست مشابه قرار میگیرد اما همچنان یک پرچمدار قدرتمند محسوب میشود و به خوبی توان اجرای پیشرفتهترین اپها و بازیهای روز را دارد.
دوربین
با نگاهی به دوربینهای گلکسی زد فلیپ ۳ به سرعت متوجه میشوید که این گوشی قرار نیست مشابه سری گلکسی اس، نقش یک کمرا فون را بازی کند و اساسا سامسونگ برای این مدل تمرکز خود را روی نمایشگر تاشو گذاشته و دوربینها همچنان مشابه نسل قبل هستند. در ادامه مشخصات ۲ دوربین پشتی و نیز دوربین سلفی را مشاهده میکنید:
- دوربین واید ۱۲ مگاپیکسلی، سنسور ۱/۲.۵۵ اینچی، ضریب اف ۱.۸، فوکوس خودکار PDAF، لرزشگیر اپتیکال، فاصله کانونی معادل با ۲۷ میلیمتر
- دوربین اولترا واید ۱۲ مگاپیکسلی، ضریب اف ۲.۲، زاویه دید ۱۲۳ درجه
- دوربین سلفی ۱۰ مگاپیکسلی، ضریب اف ۲.۴، فاصله کانونی معادل با ۲۶ میلیمتر
رابط کاربری دوربین گلکسی زد فلیپ ۳ مشابه سایر پرچمداران سامسونگ است. در منوی پایینی امکان دسترسی به حالتهای اصلی عکاسی را دارید و سایر گزینهها هم در بخش More قرار گرفتهاند. از منوی بالایی هم به تنظیماتی از قبیل تایمر، فلش و تنظیمات پیشرفتهتر دسترسی دارید. از طریق دو گزینه پایین نمای تصویر هم میتوانید یکی از دو دوربین اصلی را انتخاب کنید یا با لمس کردن و نگه داشتن آنها زوم دلخواه خود تا ۱۰ برابر را انتخاب کنید. البته روی هیچ کدام از زومهای دیجیتال (بالاتر از یک برابر) نمیتوانید حساب کنید چون کیفیتشان چنگی به دل نمیزند. اپلیکیشن دوربین همچنین امکاناتی از جمله فیلمبرداری یا عکاسی حرفهای با قابلیت تنظیم دستی بسیاری از موارد را در اختیارتان میگذارد.
با وجود این که سامسونگ حسگرهایی با رزولوشن نه چندان بالا برای این گوشی در نظر گرفته اما عکسهای ثبت شده با این دوربین، قدرت نرمافزاری سامسونگ در ثبت رنگهای زنده و برقرار کردن تعادل نوری را به خوبی نشان میدهند. در ادامه عکسهای دوربین اصلی در نور مناسب را میبینید:
دوربین اصلی در نور روز عکسهای خوش آب و رنگ و زنده میگیرد، فوکوس دقیق است و نور سنجی هم معمولا به درستی انجام میشود. همچنین پیشنهاد میکنم گزینه HDR خودکار در منوی تنظیمات را روشن نگه دارید؛ چون هوش مصنوعی گوشی به خوبی شرایط را تشخیص میدهد و در صورت نیاز، با فعال کردن خودکار HDR، تعادل عکسها را برقرار میکند و البته از این نظر با پرچمداران دیگر فاصله محسوسی دارد.
ولی اگر تلاش کنید در شرایط ضد نور دوربین را به چالش بکشید متوجه میشوید که گاه خطاهای نوری شدید و فلر در عکس به چشم میخورد. موضوع دیگری که در مورد دوربین اصلی باید به آن اشاره کنم، سایههای کم کیفیت و آبرنگی است که موجب میشود عکسها از حالت طبیعی کمی فاصله بگیرند. در ادامه عکسهای دوربین فوق عریض را میبینید:
دوربین فوق عریض در نور روز کیفیت قابل قبولی دارد، اما به شرطی که آن را با گوشیهای میانرده مقایسه کنید. لبهها به میزان محسوسی کیفیت پایینتری دارند و تار به نظر میرسند. همچنین با وجود این که اعوجاج تصویر تا حدودی اصلاح میشود اما همچنان به چشم میآید. این دوربین نیز سایهها را با کیفیت پایین و به شکل آبرنگی ثبت میکند.